Korn og brød er det mest klimavennlige man kan spise fordi dyrking krever lite ressurser til vann og areal. Vi beregner klimaavtrykket til alle produktene vi baker i Norge.

Miljødirektoratet har i sin Klimakur uttalt at klimaavtrykket fra norsk matforbruk må reduseres kraftig innen 2030.​ Vi ønsker å være transparente på hvor store CO2-utslipp produktene våre bidrar med. Innsikten brukes til å utvikle nye produkter med lavere utslipp og gjøre det transparent for kundene våre å beregne klimaavtrykket for produktene de kjøper av oss.

Beregner CO2-utslipp per produkt

QR-koder på kartongene våre leder hit til denne nettsiden, der man enkelt kan få oversikt over hvor store klimagassutslipp hvert enkelt storhusholdningsprodukt bidrar med.* Se listen under.

Beregningene er gjort med et verktøy utviklet av det svenske forskningsinstituttet Research Institute of Sweden (RISE).

*Ettersom det benyttes generiske data i beregningene, er det vanskelig å gjøre nøyaktige sammenligninger av klimaavtrykket til ulike typer produkter.

 

Caption
EPD Produkt
Utslipp kg CO2e/kg 
201309 Formstekt ekstra grovt brød 750 g  
201308 Formstekt grovbrød 750 g  
201300 Formstekt alpebrød 700 g  
201302 Formstekt loff 650 g   
201173 Buffetbrød stort halvgrovt 1400 g  
201122 Landbrød fribakt 730 g  
201152 Flerkornbrød fribakt halvgrov 650 g  
201121 Gresskarbrød halvgrov 650 g   
201321 Gourmetloff 650 g   
201147 Steinovnsbakt brød 520 g   
201146 Steinovnsbakt brød med frø 520 g   
201190 Bondebrød grovt tin server 700 g  
201192 Solsikkebrød grovt tin server 700 g   
201191 Havre chiafrø grovbrød tin server 700 g   
201325 Grovbrød skåret 750 g  
201319 Skåret formstekt ekstra grovt brød 750 g  
201311 Skåret formstekt grovbrød 750 g  
201317 Skåret formstekt grovt matpakkebrød 750 g   
201322 Skåret grovt bondebrød sammenbakt 700 g   
201312 Skåret formstekt alpebrød 700 g   
201313 Skåret formstekt loff 650 g   
201151 Brytebrød halvgrovt 520 g   

 

Slik beregnes klimaavtrykket

Utregningen baserer seg på alle steg i verdikjeden:

1. Produksjon av ingredienser
2. Produksjon av produktet i bakeriet
3. Produksjon av primær- og sekundæremballasje som plastposer og kartonger
4. Transport av ferdig produkt til fryselager

For eksempel gir produksjon av én kilo xx som bakes i vårt eget bakeri i Lier, utslipp tilsvarende xx kilo CO2-ekvivalenter. Til sammenligning fører produksjon av én kilo rødt kjøtt til opptil 37 kilo CO2e, ifølge RISE sin klimadatabase.