Lantmännen er et landbrukskooperativ og er ledende i Nord-Europa innenfor jordbruk, maskiner, bioenergi og matvarer.
Korn og brød er det mest klimavennlige man kan spise fordi dyrking krever lite ressurser til vann og areal. Vi beregner klimaavtrykket til alle produktene vi baker i Norge.
Miljødirektoratet har i sin Klimakur uttalt at klimaavtrykket fra norsk matforbruk må reduseres kraftig innen 2030. Vi ønsker å være transparente på hvor store CO2-utslipp produktene våre bidrar med. Innsikten brukes til å utvikle nye produkter med lavere utslipp og gjøre det transparent for kundene våre å beregne klimaavtrykket for produktene de kjøper av oss.
Beregner CO2-utslipp per produkt
QR-koder på kartongene våre leder hit til denne nettsiden, der man enkelt kan få oversikt over hvor store klimagassutslipp hvert enkelt storhusholdningsprodukt bidrar med.* Se listen under.
Beregningene er gjort med et verktøy utviklet av det svenske forskningsinstituttet Research Institute of Sweden (RISE).
*Ettersom det benyttes generiske data i beregningene, er det vanskelig å gjøre nøyaktige sammenligninger av klimaavtrykket til ulike typer produkter.
| EPD | Produkt |
|
|
| 201309 | Formstekt ekstra grovt brød 750 g | ||
| 201308 | Formstekt grovbrød 750 g | ||
| 201300 | Formstekt alpebrød 700 g | ||
| 201302 | Formstekt loff 650 g | ||
| 201173 | Buffetbrød stort halvgrovt 1400 g | ||
| 201122 | Landbrød fribakt 730 g | ||
| 201152 | Flerkornbrød fribakt halvgrov 650 g | ||
| 201121 | Gresskarbrød halvgrov 650 g | ||
| 201321 | Gourmetloff 650 g | ||
| 201147 | Steinovnsbakt brød 520 g | ||
| 201146 | Steinovnsbakt brød med frø 520 g | ||
| 201190 | Bondebrød grovt tin server 700 g | ||
| 201192 | Solsikkebrød grovt tin server 700 g | ||
| 201191 | Havre chiafrø grovbrød tin server 700 g | ||
| 201325 | Grovbrød skåret 750 g | ||
| 201319 | Skåret formstekt ekstra grovt brød 750 g | ||
| 201311 | Skåret formstekt grovbrød 750 g | ||
| 201317 | Skåret formstekt grovt matpakkebrød 750 g | ||
| 201322 | Skåret grovt bondebrød sammenbakt 700 g | ||
| 201312 | Skåret formstekt alpebrød 700 g | ||
| 201313 | Skåret formstekt loff 650 g | ||
| 201151 | Brytebrød halvgrovt 520 g |
Slik beregnes klimaavtrykket
Utregningen baserer seg på alle steg i verdikjeden:
1. Produksjon av ingredienser
2. Produksjon av produktet i bakeriet
3. Produksjon av primær- og sekundæremballasje som plastposer og kartonger
4. Transport av ferdig produkt til fryselager
For eksempel gir produksjon av én kilo xx som bakes i vårt eget bakeri i Lier, utslipp tilsvarende xx kilo CO2-ekvivalenter. Til sammenligning fører produksjon av én kilo rødt kjøtt til opptil 37 kilo CO2e, ifølge RISE sin klimadatabase.