Brød er en viktig del av hverdagen til barna våre – også i barnehagen. Oppskåret grovbrød er enkelt å servere, metter godt og er godt for kropper i vekst.

Er du matansvarlig i barnehage? Da kan måltidene forenkles betraktelig om du velger frosne bake-off-brød via grossist. Du vil alltid ha ferske grovbrød uten konserveringsmidler tilgjengelig. Alt du må gjøre er å tine dem.

 

 

Uten konserveringsmidler

Bake-off er en samlebetegnelse på frosne bakervarer som tines – og eventuelt heves og stekes – hos kunden. Fordi vi fryser produktene, er konserveringsmidler unødvendig.

Våre nystekte brød og bakervarer fryses ned hver for seg etter kun noen minutter nedkjøling i romtemperatur. Produktene når raskt en temperatur på minus 18 grader og skorpen lukker seg om kjernen. Slik stoppes på en måte tiden og når brødet så tines, er det som om klokka skrus tilbake til steketidspunktet. Da holder brødet seg helt fint i romtemperatur i inntil tre dager.

Les mer om holdbarhet på bake-off-brød

 

Enkel håndtering

Ferdigstekt og oppskåret bake-off-brød passer perfekt i en travel barnehage fordi det krever minimalt med innsats på kjøkkenet. Det kan tas ut av fryseren før man går hjem om ettermiddagen slik at du har ferskt brød til frokost. Brød til lunsj kan tines når du kommer om morgenen. 

Har du ikke fryseplass, går det helt fint også. Ferdigstekte, skårede brød kan oppbevares i romtemperatur i inntil tre dager så lenge de er pakket i tett plast. Velger du hele brød, kan disse ligge på kjøl inntil 7 dager, men da bør du steke dem før servering. 

Mindre matsvinn

Frosne brød og bakervarer er bærekraftig i seg selv fordi du kan ta ut av fryseren akkurat så mye brød du trenger hver dag. På den måten unngår du å kaste mat og det blir lettere å planlegge.

Velger du et ferdigstekt og skåret bake-off-brød til din barnehage, er det bakt ved bakeriet vårt i Lier. Lokal produksjon gir også kortere transportvei og lavere klimaavtrykk. 

Dette betyr bærekraft for oss

Brødskala og nøkkelhull

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise grove brød og kornprodukter hver eneste dag - også i barnehagen. De oppfordres til å velge grovt eller ekstra grovt brød med tre eller fire kaker på brødskalaen og nøkkelhullsmerket. 

Det er lett å tenke at mørke brød er grove og at lyse brød er mindre sunne, men slik er det nødvendigvis ikke. Brødskalaen gjør det enkelt å navigere i jungelen av brød og gir deg fasiten på hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. 

Les mer om Brødskala'n og Nøkkelhullet

Bakeglede med ferdig deig

Helsedirektoratets anbefaler at måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barn får medvirke i mat- og måltidsaktiviteter. Kanskje du vil bake sammen med barna? Det er enkelt om deigen er ferdig på forhånd.

Med deigemner av brød eller rundstykker slipper du den tidkrevende jobben med å lage deigen. Isteden kan  du bruke verdifull tid sammen med barna på det de synes er morsomt, nemlig forming av egne rundstykker. Tenk så gøy det er å bake sin egen lunsj!

Bestilling via grossist

Våre bake-off-brød og bakervarer kjøpes via grossist. Kanskje har din barnehage allerede en profil hos ASKO, Servicegrossistene, Kolly eller DLVRY? Hvis ikke, kan du ta kontakt direkte eller høre med din private eier eller kommune om de allerede har en avtale med en av disse grossistene.

Når du er logget inn, finner du produktene ved å søke på «Lantmännen Unibake» eller produktets EPD-nummer. Dette finnes på hver produktside. Legg produktet i handlekurven, bestill og vent på leveranse. Du vil fort oppdage at du kan spare både tid og penger på å gjøre hele matbestillingen til barnehagen via grossist.

Så enkelt redder du tørt brød

Uansett hvor god du er til å planlegge, vil du oppleve at du får rester av brød, rundstykker eller annen bakst. Her er forslag til hvordan du kan bruke opp disse brødrestene.

 

Arme riddere

Visp sammen egg, sukker, melk og kardemomme og hell blandingen i et fat med kanter. Legg tørre brødskiver i røren og la dem bli gjennombløte. Stek skivene på begge sider i en stekepanne med litt smør på middels varme. De gylne skivene kan serveres med bær og eventuelt krem eller is.

Krutonger

Kutt brød eller rundstykker i terninger. Fordel terningene i en langpanne og bland med en god olivenolje smaksatt med hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Stek i ovnen til krutongene har en fin farge.

Chips

Skjær pitabrød eller annet brød i trekanter eller strimler. Pensle brødbitene med olivenolje og strø på litt havsalt. Bytt gjerne ut olivenoljen med en pesto for litt ekstra smak og farge. Stek i ovnen på 250oC i 5 minutter.

Ernæringsfysiolog anbefaler grovbrød

Rose Arntzen er klinisk ernæringsfysiolog og trebarnsmor. Hun kjenner daglig på utfordringene ved å gi sunn mat til barna.

I et mylder av selvutnevnte kostholdseksperter driver Rose bloggen Barnas Mat. Her ønsker hun å være en trygg fagperson som gir informasjon og anbefalinger med utgangspunkt i enkel og vanlig mat. Hun deler også egne erfaringer og utfordringer fra sin familie.

Les Roses blogginnlegg "Jeg vil ha brød! Bare brød!" og "Dette er bra mat for aktive barnehagebarn" på bloggen vår.

Håndtering av bake-off-brød og brødprodukter

NB! Ferdigstekte produkter som er delt og oppskåret skal ikke oppbevares på kjøl. Hele ferdigstekte produkter fra kjøl må stekes før servering. 

 

Halvstekte produkter

  • Inntil 3 dager i romtemperatur
  • Inntil 7 dager på kjøl

Ferdigstekte produkter

  • Inntil 3 dager i romtemperatur
  • Inntil 7 dager på kjøl

Oppskåret brød

  • Inntil 3 dager i romtemperatur
  • Skal IKKE på kjøl

La oss inspirere deg 

I inspirasjonsbloggen vår deler våre egne fagfolk av sin lidenskap og kompetanse om god bakst for å hjelpe deg å lykkes. 

Se alle blogginnlegg