1880 - En ruskete start

Da 32 år gamle Viggo Schulstad åpnet sitt første bakeri i København visste han ikke så mye om brød. Men han visste mye om business. Og med flere som flyttet til byene, så han en mulighet. Konkurransen var imidlertid tøff, og Viggos bakeri hadde en tøff start, som varte nesten et tiår. 

1890 - Starter for seg selv

For å øke kvaliteten på brødet flyttet Viggo Schulstad produksjonen til nye og forbedrede anlegg. Han vinket farvel til sin partner Wilhelm Irgens og endret navnet på selskapet fra «Store Kongensgade Brødfabrikk» til «Viggo Schulstads Bakerier». Likevel ville det ta en satsing inn i vitenskapens verden for å bryte selskapets tørre trolldom.

1891 - En dæsj vitenskap

På 1880-tallet ble det laget rugbrød med svært sur surdeig til stor beklagelse for både leger og mager. Men en dag snublet Viggo Schulstad over en artikkel skrevet av kjemiker Christian Ludwigsen, som hevdet å ha funnet en måte å bake sunnere rugbrød på. Snart gikk de to sammen i jakten på syrefritt brød.

1893 - Opprydning

På den tiden ville du ikke bli overrasket over å finne en sigarettsneip i rugbrødet ditt. Viggo Schulstad skjønte imidlertid at man ikke kunne lage kvalitetsbrød i et usunt miljø. Så han forbød røyking, tobakksmatting og – takk og lov – elting av deig med bare føtter i bakeriene sine. 5 år senere fulgte resten av landet etter.

1896 - Eureka

Mens Viggo Schulstad fortsatte å forbedre arbeidsforholdene med elektrisk belysning, vaskemuligheter og hygiene 101 lynkurs, brukte Christian Ludwigsen sin vitenskap på rugbrødsoppskriftene. Snart kunne den dynamiske duoen lansere et banebrytende maltbrød, uten surdeig og med beviste fordøyelige fordeler. Endelig tok virksomheten fart.

1902 - En bakerirevolusjon

De to pionerene ble snart anerkjent som bakerieksperter som var ivrige etter å forbedre hver minste detalj av produksjonen deres. I 1902 åpnet Viggo Schulstad et nytt bakeri med alle datidens teknologiske nyvinninger, med dedikert fokus på ferske råvarer, plettfri hygiene og ansattes arbeidsforhold som var mange år forut for sin tid.

1917 - Bakeribrigaden

Under 1. verdenskrig skjøt prisene på råvarer i været. Mens mange bedrifter gikk konkurs, samlet Viggo Schulstad fire store København-baserte bakerier i ett selskap. Prinsippene til Schulstad og Ludwigsen ble brukt i alle bakerier, og grunnlaget for den moderne Schulstad-bedriften var på plass.

2. desember 1921 - Viggo Schulstad dør

Viggo Schulstad dør 73 år gammel hjemme i Klampenborg nord for København...men hans arv av kvalitet, innovasjon og oppmerksomhet på detaljer lever videre en dag i dag.

Hvem er Viggo Schulstad

Hvert selskap har en historie og vår dateres helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Se videoen og lær hvordan en manns besettelse av perfeksjon formet et av verdens ledende bakerier (om vi får si det selv).