Produkter med spesielle egenskaper merkes med egne symboler. Det finnes flere ulike symboler. I bakeribransjen brukes blant annet brødskala'n, vegansk, økologisk, glutenfritt for å nevne noen. Under kan du bli bedre kjent med symbolene som brukes og deres kriterier.

Brødskala'n

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Derfor er merkeordningen Brødskala’n utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Brødskala’n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Brød regnes for grovt når minst 51 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Er det 76 prosent eller mer er de ekstra grove.

Nøkkelhull

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for sunnere matvarer. Målet er at  merket skal gjøre det enklere for forbruker å foreta sunne valg. Et nøkkelhullsmerket produkt anses å være sunnere enn andre produkter i samme matvaregruppe.

Brød kan få nøkkelhullsmerke hvis det inneholder minimum 30 prosent fullkorn og fem gram kostfiber, og ikke mer enn sju gram fett, fem gram sukker og ett gram salt per 100 gram ferdig vare.

Rugbrød skal inneholde minimum 30 prosent rug, 35 prosent fullkorn og seks gram kostfiber, skal ikke overstige mer enn sju gram fett, fem gram sukker og 1,2 gram salt pr 100 gram vare.

Glutenfri

Produkter merket med “Glutenfri"-symbol er helt fri for all type gluten.

Vegansk

Produkter merket med “Vegansk”-symbol er plantebaserte, og inneholder ikke noe som er av animalsk opprinnelse. Det vil si at produktet ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter, honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr.

Økologisk

Produkter merket med ”Økologisk”-symbol er bakt med kun økologiske ingredienser.

Laktosefri

Produkter merket med "laktosefri"-symbolet er fri for laktose, altså et melkefritt produkt.

Bakt i Norge

Produkter merket med "Bakt i Norge"-symbolet er produsert på våre egne fabrikker i Norge, som ligger i Lier og på Langhus utenfor Oslo. Norskproduserte bakervarer er bra for miljøet. Er du opptatt av miljø og bærekraft anbefaler vi deg og se etter dette symbolet på våre produkter.