Vår historie startet i 1880 med 32 år gamle Viggo Schulstad. Han visste ikke så mye om brød, men så forretningsmuligheter i den økende urbaniseringen i Danmark, og kjøpte et rugbrødsbakeri i Store Kongensgade i København. Til tross for knallhard konkurranse og en lang rekke andre utfordringer, ble det starten på ”Viggo Schulstad's Bagerier”, som noen år senere skulle vise seg å bli banebrytende.

Maltet brød uten bismak - en revolusjon

På 1880-tallet ble rugbrød laget av veldig syreholdig mel, noe som skapte mageproblemer for mange og dermed var et hodebry for leger. Viggo Schulstad kom over en artikkel skrevet av kjemiker Christian Ludwigsen, som hevdet at han hadde funnet en bedre måte å bake sunnere rugbrød på. Sammen startet de to ildsjelene jakten på syrefritt brød.

Det var heller ikke uvanlig å finne sigarettsneiper i brødene, noe Viggo Schulstad ikke syntes hørte hjemme i et kvalitetsbakeri. I 1893 innførte han røykeforbud og annen bruk av tobakk i produksjonen, samt påbud om å bruke strømper og sko. Han forsto at kvalitetsbrød må bakes i sunne og rene miljøer, og ble et forbilde i revolusjonen av brødindustrien.

Etter å ha innført elektrisk belysning, rengjøringsfasiliteter og kurs i hygiene, kom den virkelig store revolusjonen i 1896: Lanseringen av et banebrytende maltet brød uten surdeig og med dokumenterte fordeler for fordøyelsen. Da tok virksomheten virkelig fart som en ledende leverandør av bakervarer.

Schulstad brødbil

Langt foran sin tid

Pionérene Viggo Schulstad og Christian Ludwigsen ble raskt anerkjent som bakerieksperter, fast bestemte på å forbedre alle detaljer i produksjonen. I 1902 åpnet Schulstad et nytt bakeri med samtlige teknologiske nyskapninger som fantes på den tiden. De lå også langt foran sin tid ved å satse på friske råvarer, god hygiene og gode arbeidsvilkår for medarbeiderne.

Under første verdenskrig steg prisene på råvarer voldsomt, og mange virksomheter gikk konkurs. Viggo Schulstad endret taktikk og slo sammen fire store København-bakerier i én virksomhet. Produksjonsprinsippene og kulturen fra Schulstad ble implementert i alle bakeriene, og grunnlaget for det moderne Schulstad ble lagt.

Schulstad brødbil

Vi bærer arven til Schulstad videre

Nå, over 100 år etter at Viggo Schulstad startet opp, lever lidenskapen hans for god bakst, kvalitet og innovasjon videre hos oss i Lantmännen Unibake. Det er med stolthet og glede vi hver dag jakter på nye innovative løsninger for å kunne levere det beste innen bakervarer. Akkurat som Viggo Schulstad gjorde.