Vil du servere vegansk og klimavennlig mat? Ha brød på menyen
Korn er plantemat, som er bærekraftig. Så selv om kun et fåtall nordmenn er vegetarianere eller veganere, kan et variert utvalg av brød og sandwicher falle i smak hos dem som vil ha mat med begrenset klimapåvirkning.
Det er fort gjort å tenke at vi må droppe flyreiser, kjøre elbil eller sykle mer for å bidra til å kutte utslipp. Men vi kan gjøre mye ved å velge «riktige» matvarer også. Maten vi spiser påvirker miljøet i ulik grad, med rødt kjøtt som en av verstingene. Til sammenligning er klimaavtrykket til plantebasert mat, og spesielt korn, lavt.
Som representant for et selskap eid av bønder, er jeg stolt av at korn faktisk er det mest klimavennlige vi kan spise. Korn og brød er plantemat, som enkelt og greit er bærekraftig mat. Selvfølgelig betyr ikke det at vi ikke skal spise kjøtt, men det er viktig å ha et bevisst forhold til matens klimapåvirkning.
Det er inspirerende i seg selv at det vi jobber med er et viktig bidrag i klimadugnaden. Samtidig gir det motivasjon å være involvert i hele verdikjeden. Det er bønder i Sverige som eier Lantmännen og vi pleier å si at vi tar ansvar fra jord til bord. Det er jeg veldig stolt av.
Plantebasert mat har lavt klimaavtrykk
Nordmenn snakker alltid om været. Det er særlig viktig for bøndene. De følger alltid med på om neste dag ville bringe sol eller regn. Nok regn er viktig for avlingene i vekstsesong, mens vått korn under innhøsting betyr pause i treskingen. Kornbønder er helt avhengige av at værgudene spiller på lag.
Faktum er at været definitivt er mindre forutsigbart nå enn da vi var små. Klimaet vårt endrer seg, og det er i stor grad vår egen skyld. Heldigvis blir flere og flere bevisste på det; at de moderne livene vi lever og matvanene vi har tillagt oss er mye av årsaken til at klimagassutslippene øker. Og at små grep nytter.
Derfor er det viktigere enn noen gang å gi kundene mulighet til å ta bærekraftige matvalg. De fleste norske forbrukere identifiserer seg fortsatt som altetende uten begrensende dietter som vegetar eller vegansk, viser Ipsos’ Spisefakta-undersøkelse fra 2020. Men bevisstheten rundt maten vi spiser øker. Nær én av tre sier de helst ikke vil spise for mye kjøtt og at de velger å ha kjøttfrie dager.
Trenger du tips til hvordan du forvandle brødet til fantastiske sandwicher?
La deg inspirere av vår "Smøreguide"
Hva er en veganer?
En veganer spiser 100 prosent plantebasert mat og unngår alle former for matvarer som er av animalsk opprinnelse. Veganere spiser hverken kjøtt eller fisk, og heller ikke biprodukter som honning, egg eller melkeprodukter. Korn og brød er vegansk mat.
Hvorfor er rødt kjøtt en klimaversting?
Rett og slett på grunn av noe så banalt som fordøyelsesprosessen i magen på storfe. Kuer og okser er drøvtyggere som gulper opp halvfordøyd mat (drøv) som deretter tygges og svelges på nytt. Gjæringen som skjer i magesekken til dyra fører til store utslipp av metan. Produksjon av ett kilo storfekjøtt har 25 til 100 ganger høyere klimagassutslipp enn produksjon av samme mengde grønnsaker og korn.
Norskproduserte og veganske brødvarer
Både forbrukere og våre kunder vil i økende grad ha lokalprodusert mat med gode, norske råvarer. Det kan vi gi dem siden vi har egne bakerier både på Langhus og i Lier der blant annet norsk mel er en av hovedingrediensene.
Korn er vegansk og brød det samme, så lenge det ikke er tilsatt egg, melk eller andre produkter av animalsk opprinnelse. Det innebærer at godt over 90 prosent av brødsortimentet vårt er vegansk.
Les også: 4 grunner til å velge brød bakt i Lier
Det gjør meg veldig stolt å være en del av hele verdikjeden, og merke på kroppen hva det vil si å ta ansvar fra jord til bord. Vi stiller tydelige kvalitetskrav til leverandører, produserer selv fremfor å importere slik at transportutslippene går ned, planlegger for å unngå matsvinn og tar grep for å redusere bruken av plast. Også lytter vi til kunden – som blir mer og mer bevisst og setter høyrere og høyere krav til bærekraft.
Det hjelper oss å bli bedre hver eneste dag.