Støtter bærekraft for bonden når du kjøper brød fra bakeriet i Lier

Om du kjøper brød fra bakeriet vårt i Lier, vil du se at det står Klima & Natur på kartongen. Det betyr at du støtter overgangen til et mer bærekraftig jordbruk ved å kjøpe brødene.
Det høres kanskje litt rart ut at å kjøpe en kartong med brød kan hjelpe bønder å dyrke mer klimavennlig, men det er faktisk sånn. Vi har nemlig kjøpt melmengden til alle Lier-brødene vi selger til storhusholdningskunder i løpet av ett år gjennom Klima & Natur- programmet til eierne våre – det svenske bondesamvirket Lantmännen.
Hvorfor vi gjør det? Fordi vi ønsker at jorda vår skal være et godt sted å være også når barnebarna mine og dine vokser opp. Det er derfor vi har satt oss mål om å bli klimanøytrale i 2050 og har forpliktet oss til Science Based Targets Initiative (SBTi).
Fordi global oppvarming må begrenses til 1,5 grader i tråd med Paris-avtalen for at generasjonene etter oss skal ha en jordklode slik vi kjenner den. Vi må alle bidra.
Heldigvis har flere og flere av våre kunder inngått samme forpliktelse som oss. Det betyr at vi er mange som er forpliktet til å redusere utslipp. Det er verdifullt – for når vi har felles mål, blir dette en stor dugnad for hele bransjen.

Brødene i Lier har Klima & Natur-mel første gang i 2025 og årsforbruket av mel er sikret for påfølgende år.
Hjelper bøndene å dyrke mer klimavennlig
Vi jobber hver eneste dag med små og store bærekraftstiltak. Vi fjerner plast fra kartonger, baker selv i Norge, tar grep for å redusere svinn i bakeriene. Pluss pluss pluss. Også betaler vi altså nå litt ekstra for melet slik at kornbønder får mulighet til å legge til rette for mer klimavennlig korndyrking.
Les også: Bli med inn i bakeriet og se hva bærekraft betyr for oss
Når de får litt ekstra betalt, kan de investere i GPS for presis gjødsling, maskiner på fossilfritt drivstoff og andre tiltak slik at de kan dyrke korn med lavere klimagassutslipp. De er også forpliktet til å legge til rette for gode levevilkår for insekter og fugler.
Når bøndene dyrker med lavere klimapåvirkning, reduseres våre klimagassutslipp. Vi må nemlig kutte alle utslipp – både fra egen drift av bakeriene på Langhus og i Lier – og indirekte utslipp fra varer og tjenester vi bruker for å bli klimanøytrale. Sistnevnte kalles scope 3 i SBTi-universet. Det er her melet spiller hovedrollen.
Mel står nemlig for nesten en fjerdedel av utslippene våre fordi vi trenger veldig mye av det for å bake millioner av brød, baguetter og boller hvert år. Men det er altså bonden, ikke vi, som kan gjøre noe med utslippene fra melproduksjonen. Derfor kjøper vi mel gjennom Klima & Natur-programmet – fordi vi og verden er helt avhengig av samarbeid for å nå netto nullutslipp i 2050.
Dine utslipp faller når vi tar grep
Jeg lurte selv i starten på hvordan man kunne vite at akkurat det melet vi fikk var produsert fra «klimavennlig jordbruk». Det kan man ikke. Melet er akkurat det samme som tidligere.
Det ville kostet for mye og gitt økte CO2-utslipp om man skulle hatt egne Klima & Natur-møller. Derfor skilles ikke kornet fra konvensjonelt dyrket korn når bonden leverer det ved mottaket. Men vi støtter like fullt bonden.
Så what’s in it for me da, tenker du kanskje? Jo, det skal jeg fortelle deg! Faktum er at når vi tar grep for å gjøre klimaavtrykket til produktene våre mindre, så faller også din virksomhets klimagassutslipp. Grunnen er at vi er ditt scope 3. Utslippene fra bakervarene du kjøper er inkludert i ditt klimaregnskap og blir lavere når vi reduserer utslipp fra ingrediensene i bakebollen.
Vi har også kjøpt melmengden som trengs for å produsere Hatting pølse- og hamburgerbrød til REMA 1000 gjennom Klima & Natur-programmet. Neste år står porteføljen med frosne Hatting-produkter for tur.
Les også: Brød og korn er det mest klimavennlige vi kan spise