Berlinerbolle-bollen tilberedes som hvetebakst, men smaker som originalen

Vårt nye hybridprodukt berlinerbolle-bolle er et kinderegg. Den tilberedes som vanlig hvetebakst uten frityr, smaker som den saftige berlinerbollen og lar deg bestemme fyllet.
Det er en liten verdensnyhet som har blitt til ved bakeriet i Lier. For mens en tradisjonell berlinerbolle stekes i smult eller frityrolje, slipper du både omfattende tilberedning, frityrlukt og varme oljer på kjøkkenet med berlinerbolle-bollen.
Berlinerbolle-bollen er som navnet tilsier en hvetebolle som tines, heves og stekes som vanlig hvetebakst. Men den myke konsistensen til berlinerbollen får du, det lover jeg.
Slik får du perfekte berlinerbolle-boller
1. Plasser ønsket antall frosne boller på et stekebrett med bakepapir
Sørg for å ha lik avstand mellom bollene slik at de stekes jevnt - også om du ikke fyller brettet. To fingerbredder er en fin tommelfingerregel.
Om brettet kun er halvfullt bør du legge på noe tungt som tåler varme for å unngå at bakepapiret blåser opp.
2. La bollene tine under plast
Brettet med boller kan tine på kjøl over natten eller i 3-4 timer i romtemperatur. Det er viktig at bollene er godt tildekket med plastfolie for å hindre at de tørker ut.
3. La bollene heve til dobbel størrelse
Du kan enten heve i heveskap på maks 37 grader celcius i 45-50 minutter eller i romtemperatur i 3-5 timer. Husk å fjerne tildekkingen før heving. En fin huskeregel er at bollene skal heve inntil hverandre.
4. Stek bollene i 8-10 minutter
Sørg for å varme opp ovnen til cirka 180 grader før bollene settes inn.
5. Pensle med smeltet smør og rull i sukker
Sørg for at bollene er avkjølt før du pensler dem. Ikke ha på for mye smør da det vil føre til at sukkeret renner av. Ett dypp med penselen holder til fire boller.
Ha gjerne sukkeret i en stor firkantet boks slik at du enkelt kan rulle hele bollen nedi og få sukker over hele.
6. Fyll bollene med kundenes favorittfyll
Så skal bollene fylles med det du vil. Lag først et hull på 2-3 centimeter ved å stikke baksiden av en teskje inn i bollen, enten fra siden eller i toppen. Beveg skjeen litt frem og tilbake inni bollen for å lage plass til fyllet, men unngå å stikke helt gjennom.
Hva du fyller berlinerbolle-bollene med er helt opp til deg, men la deg gjerne inspirere av bildene over.
Når det gjelder mengde, er 20 gram per bolle en fin tommelfingerregel, men her er det bare å prøve seg frem. For eksempel kan man aldri få nok av vaniljekrem, mens det kan være greit å begrense innholdet av sjokolade- og pistasjfyll.