FEIL!

Konserveringsmidler er unødvendig i produktene våre på grunn av måten vi fryser dem på. Målet er at så mange produkter som mulig er clean label.

 

Uten konserveringsmidler

Ultraprosessert mat sidestilles ofte med industrifremstilte matvarer, men bakervarer fra store bakerier trenger ikke å inneholde mange e-stoffer. Dette er tilfellet med alle hele brød vi baker i Lier.   

Alle hele brød som bakes i Lier har E300 – som rett og slett er C-vitamin – som eneste tilsetningsstoff. Det betyr at disse er clean label og ikke defineres som ultraprosessert.

Sjokkfryses 

Bake-off-bakervarer «sjokkfryses» hver for seg umiddelbart etter steking. Dermed lukker skorpen seg om brødets kjerne og «stopper tiden» inntil kunden tiner og steker produktene. Slik holder de seg ferske uten konserveringsmidler. 

Hva er ultraprosessert?

Definisjonen på ultraprosessert mat er høy grad av bearbeiding og mange ingredienser og tilsetningsstoffer. For oss er det viktig å forstå hvordan slik mat påvirker kroppen vår og hva som er status for vår egen produktportefølje. Ved å forstå kan vi identifisere tiltak vi kan gjøre for å gjøre produktene våre renere  – altså «clean label».

Sammen med ernæringsfysiologer fra Norsk Cøliakiforening har vi utarbeidet retningslinjer for hvilke tilsetningsstoffer vi absolutt bør styre unna og hvilke tilsetningsstoffer det er fornuftig å ha i baksten. Målsetningen er å øke antall produkter i Nova-gruppe 3 – altså andelen «prosesserte» produkter. Vi har allerede en del produkter i kategori 3, som motiverer oss stort til å øke denne gruppen med produkter.

Les også: Bruker vi innsikt om ultraprosessert mat til å utvikle renere bakervarer

Vi prøver å styre unna fortykningsmidler og emulgatorer, men har lært at vi kan beholde visse enzymer – som blant annet bidrar til å gjøre deigen smidig og få den til å heve – da disse forsvinner under steking.