10 enkle oppskrifter med grovbrød som gjør sykehjemsmaten til et høydepunkt
Mangler du ideer til lunsjmenyen på sykehjemmet? Jeg har samlet 10 oppskrifter med grovbrød og ingredienser de eldre kjenner - med en liten vri som ikke tar lang tid.
Lantmännen er et landbrukskooperativ og er ledende i Nord-Europa innenfor jordbruk, maskiner, bioenergi og matvarer.
Landbruksdivisjonen utgjør Lantmännens kjernevirksomhet, og vi tilbyr produkter og tjenester som fremmer et sterkt og konkurransekraftig jordbruk.
Maskindivisjonen består av tre forretningsområder: Lantmännen Maskin med landbruksmaskiner, Swecon med anleggsmaskiner og Agro Oil med smøremidler.
Energidivisjonen er Sveriges største produsent av bioenergiprodukter.
Matvaredivisjonen utvikler, prosesserer og markedsfører produkter som omfatter mel, frokostprodukter, pasta, frossent og ferskt brød, knekkebrød og ferdigmatmåltider.
Lantmännen er et landbrukskooperativ basert på de dype kunnskapene som våre gårdbrukere har bygget opp gjennom generasjoner. Sammen arbeider vi for et livskraftig jordbruk. Sammen tar vi ansvar fra jord til bord.
Med utgangspunkt i åkeren og virksomheter i verdikjeden fra jord til bord er vi med hele veien fra såing og innhøsting – til maten på våre bord, fôr til våre dyr og klimasmart biobrensel.
Vi eies av svenske gårdbrukere og har vårt grunnlag i Sverige, med Østersjøområdet som vårt utvidede hjemmemarked. Vi har et sterkt internasjonalt nærvær, og uansett land og sted tar vi alltid samme ansvar.
Vi driver forskning og satser på innovasjon for morgendagens landbruk, bioenergi og fremtidens mat. Innovasjon er avgjørende for å løse dagens og fremtidens utfordringer, og derfor har Lantmännen også en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens grønne spire finnes på våre forpakninger. Produktene kan være forskjellige, men alle skal kunne føle seg trygge på at vi alltid minimerer påvirkningen på miljøet og menneskene. Hvis spiren finnes på pakken, kan du være sikker på at det er Bra Mat fra Lantmännen.
Mangler du ideer til lunsjmenyen på sykehjemmet? Jeg har samlet 10 oppskrifter med grovbrød og ingredienser de eldre kjenner - med en liten vri som ikke tar lang tid.
Mye sykehjemsmat er lik, men jeg vet - basert på innspill jeg og mine kolleger får fra sykehjemskunder - at mange kjøkkenansvarlige på sykehjem ønsker å variere. Problemet er ofte at man ikke vet hvordan. Heldigvis er det ikke så vanskelig!
Når helsemyndighetene anbefaler inntak av 70-90 gram fullkorn hver eneste dag, kan det løses med fire skiver grovbrød. Det kan føles kjedelig å servere brødskiver til sykehjemsbeboere som har levd lange liv med gode matminner og ofte sliter med dårlig matlyst. Men brødmat trenger ikke å være kjedelig!
Her er noen tips til hvordan du kan gjøre karbonade- eller rekesmørbrødet litt mer spennende eller sette ny påsmurt på menyen. Hjemmelaget eggesalat, rødbethummus eller rett og slett rørte bær gir brødskiven det lille ekstra. Oppskrifter på dette finner du nederst og husk å velge brød med myk skorpe da. Med bake-off-brød i fryseren har du alltid ferskt, skåret grovbrød tilgjengelig.
Grove hamburger- og pølsebrød kan brukes til mye mer enn hamburgere og pølser! Fyll for eksempel grovt pølsebrød med kyllingkjøtt, råkost eller salat og karridressing. Eller kanskje du skal by beboerne på en smakfull fiskeburger med grovt hamburgerbrød, en god fiskekake, råkost, dansk remulade, sylteagurk og sprøstekt løk?
En grovbrødskive med kalkunskinke blir med ett veldig mye mer spennende om du har et lag med mager kremost under, så litt ruccolasalat og skiver av pære. Topp gjerne med karamelliserte valnøtter om du vil.
Se oppskriften her
Karbonader og ertestuing er god gammel husmannskost som også kan kombineres på brødskiva! Ertepuré lager du enkelt ved å koke frosne erter, avkjøle og blande til en glatt masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper, og chili, koriander og limesaft om ønskelig.
Rødbete er en tradisjonell, norsk grønnsak som kan kokes, bakes, stekes eller spises fersk. Også kan den blandes med kikerter til en rødbethummus som passer perfekt på brødskiva! Se hvordan du gjør det under. Legg på avokado som på bildet, eller rett og slett gjestenes favorittpålegg.
Rekesmørbrød hører hjemme på lunsjmenyen. Det blir ekstra godt med ferske reker, men dette er ofte kostbart. Dersom du kombinerer med en ferdiglaget krepsesalat eller lager din egen variant, litt egg og grønt, trenger du ikke mange rekene.
Egg på grovbrød er velkjent. Hvorfor ikke lage en deilig eggesalat og lage et lekkert smørbrød med spirer, skivet tomat, avokado og rødløk? Dette vil garantert slå an hos de eldre! Hvordan du lager eggesalaten ser du under.
Soppstuing på brødskiva er en skikkelig smaksbombe! Serverer du med grovbrød og en enkel tomatsalat, blir dette er smakfullt måltid beboerne garantert vil like. Kjente smaker med en litt ny vri. Oppskrift på soppstuing finner du nedenfor.
Hjemmelaget syltetøy fremkaller barndomsminner, så ta deg tid til å lage ditt eget bringebær- og ripssyltetøy til beboerne dine. Mos 200 g bringebær og 50 g rips og rør sammen med 100 g sukker. Har du syltetøyet på grovbrød med ekte smør, blir dette en super dessertskive!
Tunfisksalat er kanskje ikke det den eldre garde har spist mest av, men det gjør seg veldig godt på brød. Du kan enten kjøpe ferdig tunfiskrøre eller lage din egen ved å følge oppskriften under. Sammen med et salatblad og noen skiver avokado, blir dette et smakfullt måltid som tar seg godt ut på tallerkenen.
Roastbiff og løk er et velkjent pålegg på brødskiva, og tilfører du litt honning når du smørsteker løken, får plutselig retten en litt ny og veldig god vri! Du kan stoppe der eller servere med sopp, cherrytomater og hjemmelaget aioli for å kombinere tradisjon og innovasjon.
Dette er så enkelt som det ser ut! Speilegg på grovbrød har beboerne på sykehjemmet garantert gode minner fra. Legg noen skiver avokado under egget om ønskelig, og topp med en liten bit salmalaks så blir dette supergodt.
1. Del 400g sopp i skiver og finhakk 3 sjalottløk
2. Fres soppen i en stekepanne med litt smør
3. Ha i løken og stek til det er gyllent
4. Ha i 2 dl fløte som kokes inn og smak til med salt og pepper