Bake-off-brød har gitt økt appetitt og gjort det enklere å planlegge
Siden duft av nybakt brød ofte trigger minner, ville Stange sykehjem steke brød til beboerne sine. Da de byttet ut brød fra bakeren med bake-off-brød, ble appetitten bedre, svinnet mindre og innkjøpskostnaden lavere.
Sykehjemmet sør for Hamar er et godt sted å bo. Der dufter det nybakt hver morgen, det arrangeres restaurantkvelder, babysang, vår- og høstmarked, og lokale barnehagebarn leker i hagen. Opptil 80 frivillige er innom hver eneste uke for å spre glede i hverdagen til de 110 beboerne.
– Dette er siste stopp for dem som bor her, så da skal de ha det bra, sier Geir Dagfinrud.
Bake-off-brød har bedre kvalitet
Da han startet i jobben som «ildsjel i matfaget» i 2019, hadde han et ønske om å bidra til bedre matopplevelser for de eldre. Det var årsaken til at han revurderte leveransen av brød fra lokalbakeren.
– Vi ønsket i utgangspunktet å bake brød selv hver morgen fordi duften av nystekt brød og hjemmebakt er gjenkjennbar og skaper assosiasjoner for de eldre. Men vi fant fort ut at vi ikke har ressurser til det.
Valget om å fylle fryseren med bake-off-brød har blitt det Geir og kjøkkensjef Øyvind Ekornhol omtaler som en «solskinnshistorie».
– Man skulle ikke tro det var mulig, men det har faktisk løftet kvaliteten og gitt mindre matsvinn, samtidig som vi sparer penger, sier Øyvind fornøyd.
Les også: Spar tid, energi og matsvinn med ferdigstekte bake-off-brød
Sparer 50.000 kroner på å kjøpe bake-off-brød
Innkjøpskostnaden for brød har falt med 50.000 kroner i året – uten at besparelsen ved mindre svinn er regnet med. En smart investering i en brukt brødskjæremaskin gjør at det kun blir to syltynne skalker igjen av hvert brød.
– Nå kjøper vi 25 kartonger med brød per uke og vet at vi får 20 like tykke skiver hver gang istedenfor blingser med ulik tykkelse. For gamle med lite matlyst og problemer med underernæring har det også gjort at de spiser mer, forteller Geir.
Han understreker at suksessen med bake-off-brød er resultatet av gode rutiner og ikke minst endringsvilje hos alle ansatte på sykehjemmet.
Tips! Slik får du best resultat med bake-off
Viktig med tydelige rutiner når man velger bake-off-brød og bakervarer
Alle ansatte ved sykehjemmet vet at de kan hente og skjære en bestemt mengde ferdigtinte brød på «brødrommet» hver morgen, også stekes disse på postkjøkkenet på de ulike avdelingene.
– Vi må gjøre det så enkelt at det ikke går an å mislykkes. Derfor har vi laget plansjer med stekeanvisning og går en runde med alle faste ansatte. I tillegg har vi til enhver tid kun to ulike varianter brød som oppfyller krav til størrelse og næringsinnhold. Nå er det formstekt alpebrød og grovbrød, sier Geir.
Han mener flere sykehjem og institusjoner burde vurdere bake-off-brød.
– Forskjellen er først og frem duft i lokalet og den jevne kvaliteten, vil jeg si. Man får følelsen av fersk bakst og slipper å lure på om brødet oppfyller kravene. I tillegg kommer de rene innkjøpskronene og mindre svinn, avslutter han.
Les også: 7 grunner til å velge bake-off