10 myter om bake-off som vi i Lantmännen Unibake kan motbevise

I over 15 år har jeg solgt bake-off-brød og bake-off-boller. Like lenge har jeg møtt kjøkkensjefer ved små og store kantiner, hoteller, kafeer, restauranter og andre serveringssteder med helt klare – noen litt negative – oppfatninger av frossent brød, frosne boller og rundstykker.
Enkelte er overbevist om at frosne bakervarer har dårligere kvalitet enn det som blir levert direkte fra bakeren. Andre tror at bake-off-brød ikke er grovt, og så er det ganske vanlig å tro at det tar mye lengre tid med frosne bakervarer enn det som blir levert på rampa. Mer tid enn man har.
Det er litt frustrerende at så mange tror dette når jeg vet at det ikke er sant, og samtidig ser hvor glade kundene mine blir når de får prøve bake-off. Jeg er overbevist om at veldig mange serveringssteder ville fått en bedre hverdag med bake-off-brød i fryseren. De må bare vite om det.
Derfor bestemte jeg meg for å skrive litt.
MYTE 1: Bake-off er komplisert og tar lang tid
FEIL: Fordi vi har bakt ferdig og sjokkfryser bakervarene, får kunden samme kvalitet hver gang. Det gjør at alle kan servere bakervarer av høy kvalitet. Bake-off-kategorien inkluderer 1) ferdig deig, 2) lettstekte og 3) ferdigstekte der sistnevnte kun må tines, krever bake-off minimalt med innsats og passer for alle serveringssteder.
MYTE 2: Bake-off-bakervarer har dårligere kvalitet enn bakervarer fra bakeren
FEIL: Bake-off er alltid ferskt fordi du tilbereder bakervarene når du trenger dem. Til sammenligning er boller og brød levert fra bakeren ofte stekt midt på natten slik at de har ligget i flere timer når gjestene kjøper dem. Bake-off-bakervarer «sjokkfryses» hver for seg umiddelbart etter steking. Dermed lukker skorpen seg om brødets kjerne og «stopper tiden» inntil kunden tiner og steker produktene. Slik holder de seg ferske uten konserveringsmidler. Alle brødprodukter bakt i Lier stekes i steinovn, som kombinert med surdeig i deigen gir god saftighet og holdbarhet.
MYTE 3: All bake-off er importert fra utlandet
FEIL: Mange bake-off-produkter – inkludert noen av våre – er bakt utenfor Norge, men nesten halvparten av våre bakervarer er norskprodusert. Cirka 80% av våre hele brød er bakt i Norge og halvparten av all brødbakst, inkludert porsjonsbrød, baguetter og spesialbrød, er bakt ved bakeriet i Lier. Det samme gjelder det meste av hvetebaksten vår, mens nesten alle pølse- og hamburgerbrød er fra bakeriet på Langhus.

MYTE 4: Bake-off er ultraprosesserte industribakervarer
RIKTIG/FEIL: Ultraprosessert mat sidestilles ofte med industrifremstilte matvarer, men bakervarer fra store bakerier trenger ikke å inneholde mange e-stoffer. Konserveringsmidler er unødvendig i produktene våre på grunn av måten vi fryser dem på. I tillegg er vårt mål at så mange produkter som mulig består av rene ingredienser. Dette er tilfellet med alle hele brød vi baker i Lier. Der er E300 – som rett og slett er C-vitamin – eneste tilsetningsstoff. Det betyr at disse ikke defineres som ultraprosessert.
MYTE 5: Bake-off-brød og bakervarer er usunne
FEIL: Nesten halvparten av brødene i sortimentet vårt er grove med tre eller fire kaker på Brødskala’n og omtrent én tredjedel av brødsortimentet er nøkkelhullsmerket. Alle brødprodukter har minst 3 gram fiber, lavt saltinnhold og få tilsetningsstoffer fordi innfrysning av produkter skjer umiddelbart etter steking gjør konserveringsmidler unødvendig.
MYTE 6: Bake-off-bakervarer er masseproduserte uten muligheter for særpreg
FEIL: Med bake-off er det fantasien som setter grensene. Vi har rundt 160 ulike produkter innenfor brød, søtbakst og fastfood, der særlig deigemnene byr på utallige muligheter for særpreg. Dette er ferdig deig av boller, brød og rundstykker som kan tines, heves og stekes som de er – eller forvandles til unike signaturprodukter med ulik form, topping, fyll eller annet særpreg.
MYTE 7: Det er enklere å kontrollere matsvinn med daglige leveranser fra lokalbakeren
FEIL: Med et variert utvalg av bake-off-bakervarer i fryseren, kan man tilpasse mengden til gjestetrykket og kun ta ut av fryseren så mye man trenger. Ved å steke lite og ofte får men også den herlige duften av nystekt brød i lokalet hele dagen. Blir det likevel for mye, kan ferdigstekte og lettstekte produkter oppbevares i romtemperatur i to dager så lenge de legges i tett plast og stekes på nytt før servering.

MYTE 8: Bake-off passer ikke oss fordi vi mangler fryser
FEIL: Du trenger ikke fryseplass for å velge bake-off. Brød og brødprodukter som stekes før servering (lettstekte produkter) kan nemlig oppbevares på kjøl i inntil en uke uten at kvaliteten forringes. Det gjør at det holder med én grossistleveranse per uke for mange serveringssteder. I tillegg kan alle brødprodukter – ferdig- eller lettstekte – oppbevares i romtemperatur i et par dager så lenge posen er tett.
MYTE 9: Bake-off-leverandører bryr seg ikke om bærekraft
FEIL: Vi har bærekraft som en del av hverdagen vår og har mål om å bli klimanøytrale innen 2050. Siden vi er eid av bønder og har to egne bakerier i Norge, er vi er involvert i hele verdikjeden og har mulighet til å gjøre justeringer i alle ledd. Vi støtter blant annet bærekraftig jordbruk ved å kjøpe mel gjennom Lantmännens Klima & Natur-program, kutter plast der vi kan, iverksetter tiltak for å redusere matsvinn og jobber hver dag for mangfold og trygghet på arbeidsplassen.
MYTE 10: Jeg får ikke hjelpen jeg trenger når jeg handler bake-off-brød via grossist
FEIL: Våre distriktssjefer over hele landet er aldri lenger enn en telefonsamtale unna. De bistår med å finne løsninger og produkter som passer perfekt for hver kundes situasjon, veileder og gir opplæring slik at kjøkkenpersonalet blir trygge på håndterings- og tilberedningsrutiner.
Brian, Heidi, Jan Ole og resten av distriktsjefene er klare til å hjelpe deg å lykkes.
Jeg håper jeg med dette har klart å oppklare noen misforståelser om bake-off-brød og frosne bakervarer. Det er nemlig så utrolig mange muligheter om man finner produktene og utvalget som passer for sitt serveringssted. Ikke nøl med å ta kontakt så viser jeg deg gjerne.